Ρομποτ κινειται αναλογα με τη ροη αιματος του ανθρωπινου εγκεφαλου

Κάποτε ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σήμερα όμως είναι πραγματικότητα. Ο άνθρωπος μπορεί με την σκέψη του να ελέγξει τις κινήσεις ενός ρομπότ.

Γάλλοι και Ιάπωνες επιστήμονες καθορίζουν τις κινήσεις του ρομπότ, βάση της ροής του αίματος του ανθρώπινου εγκεφάλου.

«Πρόκειται για ένα ρομπότ που λειτουργεί, ενώ βρίσκεται σε απόσταση από τον άνθρωπο. Αλλά η σύνδεση ανθρώπου και ρομπότ πρέπει να γίνεται έτσι, ώστε να νιώθετε πως το ρομπότ είναι μέρος του σώματος σας» δήλωσε ο Αμπντεραχμάν Κχεντάρ, διευθυντής του εργαστηρίου εργαστηρίου CNRS-AIST.

Σε αυτό το πείραμα, κάθε αντικείμενο συνδέεται με αισθητήρες και έχει το δικό του χρώμα. Όταν ο χρήστης εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, οι αισθητήρες ανιχνεύουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και το ρομπότ επιλέγει το σωστό μπουκάλι.

«Απλώς πρέπει να έχεις καθαρό μυαλό και να μην σκέφτεσαι πολλά πράγματα. Πρέπει να είσαι επικεντρωμένος σε αυτό που θέλεις να κάνεις, αν πραγματικά θέλεις να ελέγξεις το ρομπότ και να μετακινήσεις αντικείμενα» δήλωσε ο υποψήφιος διδάκτωρ Νταμιέν Πετίτ.

Ο στόχος αυτής της έρευνας είναι η διευκόλυνση της καθημερινότητας μας, καθώς και η μελλοντική συμβίωση ανθρώπων και ρομπότ. Πηγή: lifo.gr