Θανος Μικρουτσικος: Παντα γελαστοι και γελασμενοι στο Ηρωδειο | Βιντεο

Οι στίχοι του Άλκη Αλκαίου πολλές φορές έκρυβαν ισχυρές αντιθέσεις μέσα στις αφαιρετικές και παραμυθένιες εικόνες τους. Μια από αυτές τις αντιθέσεις υπάρχει και στο στίχο που δίνει τον τίτλο στην μεγάλη καλοκαιρινή συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2013.

Πάντα γελαστοί και γελασμένοι θα είναι ο τίτλος της μεγάλης συναυλίας που θα γίνει στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού (Ηρώδειο) την Τρίτη 18 Ιουνίου με τέσσερις σπουδαίους ερμηνευτές. Τα πολιτικά τραγούδια λαϊκού αισθήματος όπως λέει ο συνθέτης θα ερμηνεύσουν οι: Μανώλης Μητσιάς, Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μπάσης και Ρίτα Αντωνοπούλου. Με την τελευταία μάλιστα γύρισαν όλη την Ελλάδα σε ένα πρόγραμμα πιάνο-φωνή με μεγάλη επιτυχία.

Μια πρώτη γεύση της συναυλίας που έρχεται στο Ηρώδειο εμπλουτισμένη ρεπερτοριακά και με την προσθήκη της Ρίτας Αντωνοπούλου είχαμε πάρει τον περασμένο χειμώνα σε δύο soldoutβραδιές στο Παλλάς όπου πολύς κόσμος δεν κατάφερε να βρει εισιτήριο και ζητούσε κι άλλες εμφανίσεις.

Συνεπής στην καλλιτεχνική του αισθητική και πορεία ο Θάνος Μικρούτσικος αφιερώνει μια μεγάλη συναυλία στο στιχουργό Άλκη Αλκαίο, του οποίου τα περισσότερα τραγούδια έχει μελοποιήσει ο συνθέτης. Εκείνος άλλωστε τον «ανακάλυψε» από δημοσιεύματά του στην εφημερίδα Ριζοσπάστης. Όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξη του, της οποίας αποσπάσματα μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω (βίντεο: Δημήτρης Παπαδημητράκης), υπάρχουν αρκετά μελοποιημένα κείμενά του από τον ίδιο και κάποια από αυτά ενδέχεται να δημοσιοποιηθούν κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ο πολυδιάστατος Μικρούτσικος (συμφωνικά έργα, μουσικές για θέατρο, αυτοσχεδιασμοί κλπ.) θα μπορούσε να πει κανείς ότι συμπυκνώθηκε στα σπουδαία του τραγούδια είτε αυτά χαρακτηρίζονται ως λαϊκά (Ρόζα, Ερωτικό κλπ) είτε όχι (Πολιτικά Τραγούδια, Μουσική πράξη στον Μπρέχτ, Σταυρός του Νότου κλπ.)

* Ο στίχος πάντα γελαστοί και γελασμένοι βρίσκεται στο τραγούδι «Πάντα Γελαστοί» που ερμήνευσε ο Δημήτρης Μητροπάνος στο δίσκο «Στου Αιώνα την Παράγκα» και είναι αφιερωμένο στον Σολωμό Σολωμού που δολοφονήθηκε την ώρα που ανέβαινε στον ιστό να κατεβάσει την Τούρκικη σημαία από τα κατεχόμενα της Κύπρου.