Rockwave Festival 2013 | Συνεντευξη τυπου και τελικο προγραμμα


Το Rockwave Festival κλείνει τα 18 και ενηλικιώνεται σε μία περίοδο η οποία δεν είναι ιδανική «για να φεύγει κανείς από το σπίτι»… Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε με μία μικρή καθυστέρηση –ίσως και για να διατηρηθούν οι παραδόσεις-, ειπώθηκαν πολλά τόσο για το καλλιτεχνικό, όσο και για το οικονομικό μέρος της διοργάνωσης. Ο ιδιοκτήτης της Didi Music, Νίκος Λώρης έκανε μία κοινωνική, όπως την ονόμασε, προσέγγιση του φεστιβάλ σχολιάζοντας πως η ύπαρξη ενός τέτοιου θεσμού εκπροσωπεί την ευρύτερη rock ‘nrollκουλτούρα και εκφράζει το δικαίωμα των ανθρώπων στον ελεύθερο χρόνο.

Το πρόγραμμα ήταν ουσιαστικά γνωστό, ωστόσο υπήρξαν και οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής…
Η πρώτη μέρα του Rockwave αμιγώς ελληνική, θα φιλοξενήσει μερικά από τα σπουδαιότερα ονόματα της εγχώριας με στόχο την ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου στη διοργάνωση. Όπως επισήμαναν οι ομιλητές ήταν μία ιδέα η οποία προϋπήρχε αρκετά χρόνια πριν και βρήκε φέτος το κατάλληλο έδαφος για να υλοποιηθεί. Άλλωστε αυτή η διαφοροποίηση σε σχέση με παλαιότερα lin up  σηματοδοτεί την αλλαγή, την εξέλιξη και την προσέγγιση σε line up αντίστοιχων μεγάλων φεστιβάλ, η οποία στέλνει το μήνυμα πως δεν υπάρχουν όρια στη μουσική και πως τέτοιου είδους αλληλεπιδράσεις είναι μάλλον θετικές.

Τις επόμενες τρεις ημέρες ακολουθούν συγκροτήματα και καλλιτέχνες που κυμαίνονται περισσότερο στο γνώριμο ύφος του Rockwave, με κορυφαία στιγμή την εμφάνιση της Lana Del Ray, της ιέρειας του χιπ όπως την αποκαλούν, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου. Η παρουσία της είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς είναι η πρώτη φορά που φιλοξενείται στο φεστιβάλ καλλιτέχνης, ενόσω βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας του, γεγονός που ίσως αλλάξει τα δεδομένα και για τις επόμενες διοργανώσεις… Βέβαια, δεν είναι τυχαίο πως πρόκειται για τη μοναδική συναυλία στην οποία θα υπάρχει εισιτήριο για front of stage.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Rockwave Festival, φέτος ήταν η δεύτερη φορά μετά το 1997 που διερωτήθηκαν εάν είναι εφικτή η υλοποίηση και συνέχεια της διοργάνωσης, γεγονός που ίσως δικαιολογεί και την καθυστερημένη ανακοίνωση της φετινής σαιζόν. Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν έγινε προσπάθεια προσέγγισης καλλιτεχνών που έχουν φιλοξενηθεί στο φεστιβάλ η απάντηση ήταν πως προσκλήθηκαν, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον καθώς οι περισσότεροι από αυτούς ανέφεραν πως για το 2013 δεν τους ενδιαφέρει η ελληνική αγορά…

Παρά τις δυσκολίες το Rockwave δηλώνει παρών μετά από 18 χρόνια και συνεχίζει στο Terra Vibe Park για 10η συνεχή φορά, διατηρώντας μάλιστα υψηλές προσδοκίες για τη φετινή χρονιά. Χαρακτηριστικά ο Νίκος Λωρης μίλησε για μία μεγάλη προσέλευση που αγγίζει τα 100.000 άτομα.

Όσο για τους φίλους του camping, ο καθιερωμένος θεσμός θα λειτουργήσει για ακόμα μία χρονιά σε ανακαινισμένο χώρο και με την άνεση ελεύθερου parking. Συνολικά θα υπάρχουν τρία, ένα για το κοινό, ένα για το προσωπικό κι ένα εφεδρικό, ώστε να αποφευχθούν τα πρόσφατα σχόλια περί ταλαιπωρίας κατά την προσέλευση. Στη διευκόλυνση του κόσμου θα βοηθήσει η προσθήκη ακόμα μίας πύλης(ανατολική & δυτική), προκειμένου να αποφευχθεί η γνωστή συμφόρηση γύρω από τη Μαλακάσα.

Η διεξαγωγή του φετινού Rockwave κρύβει μερικές ακόμα εκπλήξεις, όπως αναφέρθηκε, καθώς πριν την έναρξη των συναυλιών θα υπάρχουν δραστηριότητες όπως body-painting, beachvolley, climbing και παράλληλα μέλη του Circuz Dayz θα περιδιαβαίνουν στο χώρο. Επίσης μετά το πέρας του συναυλιακού μέρους όποιος θέλει μπορεί να παραμένει στο χώρο, καθώς θα ακολουθεί μουσικό πάρτι για να κρατήσει τον κόσμο για λίγο ακόμα σε γιορτινούς ρυθμούς.

Αναλυτικά το νέο τελικό πρόγραμμα
06/07
TerraStage: Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Λεωνίδας Μπαλάφας
VibeStage: Γιάννης Αγγελάκας (αρχικά είχε ανακοινωθεί πως θα βρίσκεται στην ίδια σκηνή με τον Σ.Μάλαμα), Υπόγεια Ρεύματα & Θάνος Ανεστόπουλος, Ειρήνη Σκυλακάκη

07/07
Τerra Stage: Ska-p, Marky Ramone’s, Blitzkrieg, Alborosie, 100Mods
Vibe Stage: Saxon, Kreator, Carcass, Descending, Endsight

08/07
Terra Stage: Lana Del Ray, Echo and The Bunnymen, The Subways, Gautier
Vibe Stage: Iced Earth, Suicidal Tendencies, At The Gates, Phycho Choke, Black Hat Bones

09/07
Terra Stage: Dead Can Dance, Monophonics, Craig Walker, Opera Chaotique
Vibe Stage: Septicflesh, Chaostar, Acid Death, Tardive Dyskinesia, MahakalaΠηγή: musicpaper.gr