Μην πυροβολείτε τον πιανιστα της πλατειας Ταξιμ


Εν μέσω των αναταραχών στην Ταξίμ ο νεαρός πιανίστας Davide Martello έκανε ένα μικρό πείραμα. Τοποθέτησε το πιάνο του στο κέντρο της πλατείας και προσέφερε ένα ρεσιτάλ διάρκειας 14 ωρών. Όπως δήλωσε αργότερα στο BBC, η πράξη αυτή ήταν αυθόρμητη καθώς παρακολουθώντας από την τηλεόραση όσα διαδραματίζονταν στην Τουρκία θεώρησε αναγκαίο να βρεθεί εκεί με το πιάνο του και να στείλει ένα μήνυμα ειρήνης.

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, η κίνηση αυτή ήταν μάλλον επιτυχημένη, αφού πλήθος κόσμου –μαζί και αστυνομικοί- συγκεντρώθηκαν γύρω του τραγουδώντας και στέλνοντας ένα οικουμενικό μήνυμα μέσα από τον ήχο και τη δυναμική της μουσικής.

«Είναι ένας ασυνήθιστος τρόπος να αλλάξεις τη σκέψη των ανθρώπων, είναι όμως ένας τρόπος…» δήλωσε μετά το πέρας του πρωτότυπου κονσέρτου και συμπλήρωσε πως στόχος είναι να βρεθεί και σε άλλες πρωτεύουσες του κόσμου για να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό.

Βέβαια η εξέλιξη αυτής της πρωτοβουλίας δεν ήταν απολύτως ομαλή…
Μερικές μέρες αργότερα, όταν πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση εκκαθάρισης της πλατείας, όλοι οι διαδηλωτές αποχώρησαν και το πιάνο κατασχέθηκε από τις αρχές για πέντε ημέρες, μέχρι να επιστρέψει ξανά στον ιδιοκτήτη του.

Ωστόσο ο Martello μιλώντας στους New York Times, επιμένει πως η μουσική ίσως καταφέρει κάποτε να εμπνεύσει και τους πολιτικούς… Πρόκειται για μία ελπιδοφόρα δήλωση, αλλά δυστυχώς δύσκολα θα μπορούσε να ανήκει στη σφαίρα του πραγματικού ή έστω του εφικτού.

Παρ’ όλα αυτά η δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου, μίας περιπλανώμενης καλλιτεχνικής αποστολής, φαντάζει ως μία καλή κίνηση, αφού ο πολιτισμός μπορεί ακόμα και σε περιόδους κρίσης να διαφυλάττει και να διαδίδει όσα αισιόδοξα και καλά στοιχεία παραμένουν ακέραια.


Πηγή: musicpaper.gr