Φεύγει οριστικά ο Σταύρος Ξαρχάκος από Πρόεδρος του Εθνικού Θεάτρου


Ο Σταύρος Ξαρχάκος υπέβαλε και γραπτώς την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Εθνικού Θεάτρου στον υπουργό Πολιτισμού, τονίζοντας ότι η απόφασή του είναι αμετάκλητη. Στην επιστολή του τονίζει ότι κατά την επιλογή του καλλιτεχνικού προγράμματος αγνοήθηκε πλήρως το πλαίσιο το οποίο είχε ο ίδιος χαράξει και «έγιναν επιλογές που δε συνάδουν με την κρίσιμη αποστολή του Εθνικού Θεάτρου -ιδιαίτερα στη σημερινή πολιτισμική, και όχι μόνο, κρίση.Ποιες είναι αυτές οι επιλογές;
Ο ίδιος δεν τις αναφέρει, οι πληροφορίες όμως επιμένουν ότι εννοεί την ανάθεση, στον Λάκη Λαζόπουλο και τον Πέτρο Φιλιππίδη, θεατρικών έργων για να τα σκηνοθετήσουν…
Οι επιλογές ανήκουν στον καλλιτεχνικό διευθυντή Σωτήρη Χατζάκη, το οποίο δεν κατονομάζει ο μεγάλος συνθέτης.
Επισημαίνει, όμως, ότι έμαθε τις αποφάσεις από τα Μέσα Ενημέρωσης -αποφάσεις, που -όπως τονίζει- «δεν είχαν αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας και υιοθέτησης από το Διοικητικό Συμβούλιο».
Χθες συγκάλεσε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο και έθεσε το θέμα «του αιφνιδιασμού και της εξωθεσμικής παρέμβασης». Εκεί, όμως, διεπίστωσε ότι «τα μέλη του ΔΣ, στην πλειοψηφία τους, δεν ήταν έτοιμα να προβληματιστούν στην κατεύθυνση σκέψης και στρατηγικής την οποία είχα εισηγηθεί και την οποία ομόφωνα είχε υιοθετήσει το ΔΣ.
«Επειδή δεν είναι διατεθειμένος επ’ ουδενί να προσχωρήσω σε συμβιβασμούς, οι οποίοι τέμνουν στρατηγικές εθνικού χαρακτήρα με συνθέσεις επιμέρους συμφερόντων, αποφάσισα να σας υποβάλω αμετάκλητα την παραίτησή μου από τη θέση του προέδρου του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου».
Πηγή: i-efimerida

«Δεν είναι δυνατόν να θέλουμε την ανανέωση του Εθνικού και να στηρίζουμε τον εκπαιδευτικό του ρόλο επιλέγοντας συνεργασίες με τον Λάκη Λαζόπουλο και τον Πέτρο Φιλιππίδη», φέρεται να είπε στο έκτακτο ΔΣ ο πρόεδρός του, Σταύρος Ξαρχάκος.
Διαφωνώντας με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Σωτήρη Χατζάκη,  ο συνθέτης τόνισε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του. Από την πλευρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής ανέφερε ότι ο σχεδιασμός και η ευθύνη του ρεπερτορίου είναι αποκλειστικά δική του υπόθεση.

Από τη στιγμή που ο Σωτήρης Χατζάκης επέμεινε στις επιλογές του, ο Σταύρος Ξαρχάκος λέγεται ότι εξέφρασε την επιθυμία του να παραιτηθεί, μόλις ενάμιση μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου του Εθνικού Θεάτρου (δείτε περισσότερα εδώ). Αν και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ προσπαθήσαν να ρίξουν τους τόνους, οι δυο πλευρές επέμειναν στις απόψεις τους, με αποτέλεσμα ο  Σταύρος Ξαρχάκος να αποχωρήσει από το Διοικητικό Συμβούλιο. Ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος λέγεται πως προσπαθεί να βρει μία μέση οδό και να τον πείσει τελικά να μην παραιτηθεί, αν ωστόσο κάνει δεκτή την παραίτησή του θα ακολουθήσει διορισμός νέου προέδρου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για την παραίτηση του κ. Ξαρχάκου.


Πηγή: Το Βήμα