Κοντα στο λουκετο το Μεγαρο Μουσικης Αθηνων


Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πηγαίνει για κλείσιμο; Αυτό είναι κάτι που ακούγεται έντονα το τελευταίο διάστημα καθώς τα οικονομικά του προβλήματα φαίνεται να είναι πολλά και δύσκολα θα βρεθεί κάποια λύση όπως δείχνουν τα πράγματα, αφού το Υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται πρόθυμο να αναλάβει την αποπληρωμή ενός μεγάλου δανείου που έχει πάρει ο οργανισμός από την Εθνική Τράπζα το 2007.


Το αναλυτικό ρεπορτάζ έχει η Νινέττα Κονταράρου-Ρασσιά στην Ελευθεροτυπία και αναφέρει:
"Τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από το Μέγαρο Μουσικής κι ας ξορκίζουν το κακό με αφορισμούς οι επικεφαλής του Ιδρύματος. Από την προπερασμένη εβδομάδα είχαμε σημειώσει στην «Ε» ότι υπάρχει έντονη φημολογία πως κινδυνεύει με «λουκέτο» το Μέγαρο λόγω της άρνησης του υπουργείου Οικονομικών να αναλάβει την αποπληρωμή ενός δανείου που έλαβε ο οργανισμός το 2007 από την Εθνική Τράπεζα με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Το δάνειο ανερχόταν στο ποσόν των 95 εκατ. ευρώ, ήταν 25ετούς διάρκειας με 6ετή περίοδο χάριτος και ελήφθη επί κυβερνήσεως Καραμανλή για την ολοκλήρωση των εργασιών του κτηρίου.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης ότι:
Το 2011 επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου το Δημόσιο κατέβαλε το ποσόν των 2,64 εκατ. ευρώ γιατί το Μέγαρο αδυνατούσε να πληρώσει και επί υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου το Δημόσιο ανέλαβε την αποπληρωμή του. Κάτι που τώρα αρνείται να κάνει, έχοντας προφανώς άλλα σχέδια, όπως το ξεπούλημά του σε ιδιώτες επενδυτές. Σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, η διαχείριση του Μεγάρου Μουσικής περνά στο υπουργείο Οικονομικών και από εκεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για τη μακροχρόνια μίσθωσή του σε επενδυτή, ο οποίος θα συμβάλει στη διεθνοποίηση του Μεγάρου με την προσέλκυση διεθνών καλλιτεχνών και οργάνωση μεγάλων συνεδρίων. Ετσι πιστεύουν πως θα αποφέρει κέρδη.

Πηγή: musicpaper.gr