εφυγε απο τη ζωη ηθοποιος του «Κωνσταντινου και Ελενης

21/07/2015


Το σήριαλ «Κωνσταντίνου και Ελένης», έμελλε να είναι και η τελευταία του δουλειά

«Έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, ο ηθοποιός Γιώργος Βελέντζας, ο οποίος υποδυόταν τον πατέρα της «Ματίνας Μανταρινάκη» στο σήριαλ «Κωνσταντίνου και Ελένης».



Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους «καρατερίστες» της μεγάλης γενιάς των Ελλήνων ηθοποιών, ο οποίος μεγαλούργησε σε περισσότερες από 209 ταινίες. Έχοντας τον μονάκριβο γιο του Θανάση στο πλευρό του, ο Γιώργος Βελέντζας τους τελευταίους μήνες ήταν καθηλωμένος στο κρεβάτι του πόνου και δυστυχώς χθες κατέληξε.



Ο Γιώργος Βελέντζας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Δεκεμβρίου 1927. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών.

Το 1948 με την ταινία «Οχυρό 27» έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο και στο θέατρο το 1948 (Θίασος Β.Αργυρόπουλου) με το έργο, «Η απαγωγή του Σμαράγδως». Επίσης συνεργάστηκε με τους θιάσους των Βέμπο, Αυλωνίτη - Βασιλειάδου - Ρίζου, Βουτσά, Χατζηχρήστου, Βέγγου κ.ά. Χαρακτηριστικός είναι ο ρόλος του στην ταινία «Από πού πάνε για τη χαβούζα;», όπου έκανε τον αδερφό της αξέχαστης Άννας Μαντζουράνη, ενώ στην ταινία «Ο τσαρλατάνος» με το Θανάση Βέγγο έκανε τον αυστηρό διοικητή του αστυνομικού τμήματος.





Έχει παίξει πολλές φορές ρόλους στρατιωτικού, κυρίως όμως αστυνομικού. Ασχολήθηκε με το ντουμπλάρισμα φωνής, σε πολλές ελληνικές ταινίες του 1950-70 και σε μεταγλωττίσεις για την τηλεόραση (Μικρό σπίτι στο λιβάδι). Επίσης, έκανε και ένα σημαντικό πέρασμα και από το ραδιόφωνο.

Το 1993, για τη συμμετοχή του στην ταινία «Ζωή χαρισάμενη», κέρδισε το βραβείο ερμηνείας β' ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

O Γιώργος Βελέντζας εργάστηκε στον κινηματογράφο, με αμέτρητες ταινίες στο ενεργητικό του. Επίσης παράλληλα εργαζόταν και στο θέατρο, ένας πραγματικός εργάτης της Τέχνης που όργωσε την Ελλάδα πολλές φορές δίνοντας συγκινήσεις και Παιδεία. Επίσης έχει στο ενεργητικό του πολλές παραστάσεις Αρχαίου Δράματος.


Τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια αυτού του πραγματικά μεγάλου ηθοποιού.
www.beuradio.gr